Guldåldern

Faktasamling om mänsklighetens svunna och kommande guldålder

Den nyromantiska ekoteologin som en hoppets teologi

Publicerad 2022-08-03 13:59:00 i Allmänt,

(Ur boken "Systematisk teologi. Del 1: Prolegomena (inledning). Kap. 11: Den nyromantiska ekoteologin som en hoppets teologi")
 
Uppståndelsen är en annan värld som brutit in i vår; gudarnas värld, Elysium, guldåldern har brutit sig in i vår arma värld. 
 
Och det märkliga är att uppståndelsen i Bibeln inte är så ovanlig som man tror. Den verkar ha varit allt vanligare ju längre bakåt i tiden man går. Henok, Mose och Elia upplevde alla den. Här finns mycket att grunna över. 
 
Ty faktum är att enligt de flesta kulturers urgamla mytologier, började den fallna mänsklighetens tidevarv med en guldålder, där människor hade direktkontakt med gudarna, gudarna vandrande med människorna, och människorna blev besynnerligt gamla. En guldålder mitt i fallets verklighet! Sedan blev det värre och värre, allteftersom civilisationen växte sig stark. De första tiderna efter fallet kryllade världen av helgon och profeter och eremiter och gudar, ja naturväsen. De flesta bodde i skogen som vilda urfolk gör idag. Inte så konstigt att många upplevde det Jesus upplevde, uppståndelse från de döda, likt Henok, den första som har rapporterats uppleva detta. 
 
Detta skall jag gå djupare in på längre fram i min dogmatik. Guldåldersfilosofin är helt central för en ekoteologi. Och det är en otroligt hoppfull filosofi, ty då fattar vi varför vi lider så mycket i vår tid. Det har inte alltid varit så. Vi lever faktiskt på historiens botten, i det yttersta förfallet, där Babylon regerar totalt. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela